Αστιγματισμός
Ο αστιγματισμός μπορεί να μην είναι η πιο γνωστή διαταραχή του ματιού, αλλά είναι σίγουρα από τις πιο κοινές. Ορισμένες μελέτες έχουν υπολογίσει τον επιπολασμό του αστιγματισμού στα παιδιά να είναι τόσο υψηλό όπως 34%, έναν αριθμό που ευρέως πιστεύεται ότι αυξάνει με την ηλικία.
Η θολή όραση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του αστιγματισμού. Και ενώ για την ύπαρξη αποτελεσματικών διορθωτικών μέτρων, τα άτομα με αστιγματισμό ακόμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ προσπαθεί να εκτελέσει ορισμένα καθήκοντα. Η οδήγηση παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πρόκληση για κάποιους, αλλά όχι για όλους όσους έχουν αστιγματισμό.
Τι είναι ο αστιγματισμός;
Σε ένα μάτι που λειτουργεί τέλεια, το φως περνά μέσα από το φακό και κερατοειδή χιτώνα, στη συνέχεια φτάνει σε ένα μοναδικό σημείο εστίασης στον αμφιβληστροειδή, καθώς μια μεμβράνη στο πίσω μέρος του ματιού υπεύθυνος για την αντίληψη φωτός. Όταν όλα λειτουργούν σωστά, αυτές οι ακτίνες συγκλίνουν με ακρίβεια πάνω στον αμφιβληστροειδή, επιτρέποντας ευκρινές, καθαρό θέαμα.
Τα μάτια με αστιγματισμό είναι λίγο διαφορετικά. Ενώ πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αστιγματισμό, η πιο κοινή είναι το επίμηκες μάτι. Σε αυτό δεν εστιάζεται το φως τόσο αποτελεσματικά επάνω στον αμφιβληστροειδή, αντίθετα αποκλίνει ορισμένα από αυτά.
Δυσκολία στην οδήγηση
Ο αστιγματισμός μπορεί να κάνει την οδήγηση μια επικίνδυνη δραστηριότητα. Για τους περισσότερους, αυτό ισχύει συνήθως για τη νυχτερινή οδήγηση. Ο αστιγματισμός, πιθανώς λόγω της διαστολή της κόρης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκολία εστίασης.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα άτομα με αστιγματισμό μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το φως. Το αυξημένο σκοτάδι επιδεινώνει όλες αυτές τις δυσκολίες, μερικές φορές σε σημείο που οι δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό βαθμό οπτικής οξύτητας – όπως η οδήγηση – καθίστανται δύσκολες ή και αδύνατες.
Τι πρέπει να κάνει ένας οδηγός με αστιγματισμό
Aν νυχτερινή οδήγηση σας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, τότε ορισμένα βήματα μπορούν να βοηθήσουν.
Κάποιοι φακοί επαφής είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τη θεραπεία του αστιγματισμού καθώς έχουν ένα άκαμπτο εξωτερικό χείλος, αλλά πιο ευέλικτο κέντρο. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη λύση για ορισμένους. Χρησιμοποιώντας σταγόνες θα είστε σε θέση να αποτρέψετε τις αρνητικές συνέπειες των ξηρών φακών.