Dr Γιούλα Μπάρλα FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος

 

Η παγκόσμια οφθαλμολογική κοινότητα εκπέμπει συναγερμό ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινώσει την επιδημία παιδιών με κίνδυνο μυωπίας.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ) οι μύωπες διπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και έφτασαν στο 41.6% Αυτή είναι μια τάση που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία ,όπου το 80%-90% των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων έχουν μυωπία.

Παθολογική Μυωπία ονομάζουμε τη διαθλαστική ανωμαλία όπου η μυωπία είναι άνω των 6 βαθμών, το δε αξονικό μήκος οφθαλμού μεγαλύτερο από 26mm.

Η μυωπία διορθώνεται με γυαλιά , φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση (Lasik, Fempto-Lasik, PRK, t-PRK) όταν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Διατυπώνεται πλέον επιστημονικά η άποψη ότι χωρίς κάποια δράση, το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μυωπικό το 2050.Το να φορούν περισσότερα άτομα γυαλιά δεν είναι τόσο σοβαρό, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων με παθολογική «υψηλή» μυωπία είναι πολύ σοβαρό.

Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με μυωπία. Η υψηλή μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο απειλητικών για την όραση οφθαλμικών παθήσεων, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς γλαύκωμα, πρώιμος καταρράκτης, μυωπική ωχροπάθεια.

Τα παιδιά που αναπτύσσουν μυωπία νωρίς στη ζωή τους και προχωρούν σε υωηλή μυωπία αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Έχουν ένα 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για γλαύκωμα,17% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Ο καλύτερος χρόνος παρέμβασης είναι η παιδική ηλικία. Επιστημονικές μελέτες ενισχύουν την υπαίθρια ενασχόληση του παιδιού ,με διαφαινόμενη θετική επίδραση του ήλιου στην μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της μυωπίας.

Η συνταγογράφηση γυαλιών με μικρή δόση ατροπίνης βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Τα αίτια της μυωπίας είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ωστόσο η τελευταία δραματική άνοδος των περιπτώσεων μυωπίας φαίνεται ότι οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και περισσότερο χρόνο για εργασία κοντά όπως χρόνος σε υπολογιστή και ανάγνωση.

Καθώς ο Covid-19 στέλνει περισσότερα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να παρακολουθήσουν ένα εικονικό σχολείο ,υπάρχει αυξημένη ανησυχία για επιτάχυνση της επιδημίας της μυωπίας.

Οι γονείς πρέπει να περιορίζουν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών σε επιπλέον χρόνο ψυχαγωγίας αυτών πέραν των ήδη νέων αυξημένων σχολικών απαιτήσεων. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους ,με ασφάλεια. Με την κατάλληλη εξισορρόπηση του χρόνου οθόνης και των υπαίθριων δραστηριοτήτων ,η μυωπία ενός παιδιού μπορεί να περιοριστεί και έτσι να προστατευθεί η όρασή τους και στο μέλλον.

Η παγκόσμια Οφθαλμολογική κοινότητα πλέον στοχεύει και:
• στην εκπαίδευση της υγειονομικής κοινότητας, τη χάραξη πολιτικής για τη δημόσια υγεία που επιβάλλει η Μυωπία.
• προώθηση της Μυωπίας ως σημαντικού προβλήματος για τη Δημόσια Υγεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
• στη συνεργασία με παιδιάτρους και οικογενειακούς Γιατρούς, για την ενημέρωση αυτών ως προς την αξία τα παιδιά να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους όπως και στην αξία της έγκαιρης διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων.

( “ΑΑΟ”,”Ophthalmology Times”)

Dr Μπάρλα Γιούλα (Παναγούλα) FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μαρούσι – Αθήνα
2108055260 & 6945 904252
www.barla.gr