Τι είναι η Διαθλαστική χειρουργική;

Η Διαθλαστική Χειρουργική (το επιστημονικό όνομα του γνωστού σε όλους Laser μυωπίας) αφορά επεμβάσεις στον οφθαλμό προς διόρθωση της μυωπίας, αλλά και υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και  πρεσβυωπίας.

Ποιος είναι ο στόχος;

Στόχος είναι η απεξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής.

Πότε μπορεί να κάνει κάνεις την επέμβαση;

Τα Laser στη Διαθλαστική Χειρουργική προτείνονται μετά την ενηλικίωση με προϋπόθεση τη  σταθερή διάθλαση (γυαλιά). 

Τα πολύ εξελιγμένα μηχανήματα laser επιτρέπουν να έχουμε προβλέψιμα , εξαιρετικά για πολλά χρόνια αποτελέσματα.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές laser;

Ναι, με ευρύτερες χρησιμοποιούμενες  δύο (2) τεχνικές.

Τεχνική 1η: P.R.K. (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή). 

H διαδικασία έχει ως εξής:
Βήμα 1ο: Αφαιρείται το επιθήλιο μηχανικά ή χημικά. 

Βήμα 2ο: Κατόπιν ο ασθενής επικεντρώνεται σε ένα κεντρικό φως. 

Βήμα 3ο: Ένας μηχανισμός παρακολούθησης οφθαλμών (eye tracker), προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε κίνηση των ματιών και εκτελείται μία προκαθορισμένη εκτομή με το excimer laser μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Βήμα 4ο: Στο τέλος, τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής μέχρι την επούλωση του επιθηλίου ( λίγες μέρες). 

Πρόσφατα, η αφαίρεση και του επιθηλίου επιτυγχάνεται απευθείας με το laser. Η πιο σύγχρονη μέθοδος αυτή ονομάζεται TransPRK, είναι ιδανική και η όλη η διαδικασία επιτυγχάνεται χωρίς καμία επαφή (no touch laser).

Με τη φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή η όποια όψιμη ξηροφθαλμία είναι προσωρινή και μικρότερη .

Είναι ασφαλής η τεχνική αυτή;

H διόρθωση της όρασης με το excimer laser είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ασφαλής και έχει προσφέρει ιδανική όραση σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται συχνά πιο ασφαλής και από τη χρήση φακών επαφής.

Χρειάζεται αναισθησία;

Μόνο τοπικές αναισθητικές σταγόνες, το laser διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και η όλη διαδικασία, προετοιμασία, επέμβαση διαρκεί περίπου 7-8 λεπτά και για τα δυο μάτια. O ασθενής φεύγει  από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους ,χωρίς τα διορθωτικά γυαλιά του.

Τεχνική 2η

FemtoLASIK (ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser)

H διαδικασία έχει ως εξής:
Βήμα 1ο: Ο/Η χειρουργός δημιουργεί ένα κρημνό (flap) στον κερατοειδή χρησιμοποιώντας ένα laser υπέρυθρου (femtosecond laser), 

Βήμα 2ο: μετά την ανύψωση του κρημνού εφαρμόζεται το ειδικό excimer  laser που “σμιλεύει” τον κερατοειδή. 

Βήμα 3ο: Κατόπιν ο/η χειρουργός οφθαλμίατρος  επαναφέρει τον κρημνό (flap) στην αρχική θέση.  

Είναι ασφαλής η τεχνική αυτή;

Ασφαλώς και είναι. Σε γενικές γραμμές η  τεχνική FemtoLASIK  είναι πιο επεμβατική, αλλά έχει  άμεση  αποκατάσταση της όρασης.

Χρειάζεται αναισθησία;

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, εφαρμόζονται μόνο αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λιγότερο από 2-3 λεπτά σε κάθε μάτι, χωρίς ράμματα, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Για όλη τη διαδικασία απαιτούνται περίπου 10-15 λεπτά.

Με τι κριτήριο να διαλέξω τη σωστή τεχνική;

Η επιλογή σχετίζεται με την κατάσταση του οφθαλμού και το διαθλαστικό σφάλμα-πάθηση που υπάρχει. Η βέλτιστη τεχνική προτείνεται από τον ειδικό Χειρουργό Οφθαλμίατρο με γνώμονα την ασφάλεια για το  καλύτερο αποτέλεσμα. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση σε κάθε περίπτωση;

Η εξέταση από τον Οφθαλμίατρο που θα σας χειρουργήσει είναι πολύ βασική. Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα ιατρικών εξετάσεων που θα γίνουν από τον Οφθαλμίατρο.

  1. Ολοκληρωμένη λήψη ιστορικού, 
  2. Προσεκτική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία 
  3. Κερατομετρικός & διαθλαστικός έλεγχος,
  4. Κυκλοπληγία & σκιασκοπία
  5. Έλεγχος της ενδοφθάλμιας πίεσης 
  6. Έλεγχος της ξηροφθαλμίας, 
  7. Έλεγχος στραβισμού &  άλλων παθήσεων .
  8. Βυθοσκόπηση & έλεγχος της περιφέρειας του βυθού
  9. Ειδικότερες εξετάσεις όπως η βασική τομογραφία κερατοειδούς πχ Pentagam κ.α.

Ανάλογα με την ηλικία θα γίνει αντίστοιχη στόχευση για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά την επέμβαση;

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες περιλαμβάνουν αποφυγή νερού στο μάτι και τριψίματος αυτού για τις επόμενες 10-15 ημέρες. Αποφεύγονται μακιγιάζ, σκόνη, καπνός για λίγες μέρες. Χορηγούνται τοπικά κολλύρια (αντιβιοτικό, κορτιζόνη) για κάποιες μέρες καθώς και αρκετά τεχνητά δάκρυα. Η επαναφορά στις βασικές δραστηριότητες γίνεται από την επόμενη μέρα στην LASIK/FemtoLASIK και μετά από 3-4 μέρες στην PRK/TransPRK.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Ναι. Αντενδείκνυται να υποβληθούν σε διαθλαστικό laser όσοι έχουν oφθαλμολογικά νοσήματα όπως κερατόκωνος, σοβαρή ξηροφθαλμία, πολύ λεπτό κερατοειδή, ενεργό λοίμωξη, αυξανόμενη μυωπία, καταρράκτη. Σχετικές αντενδείξεις είναι το ιστορικό ερπητικής κερατίτιδας, προηγούμενες οφθαλμικές επεμβάσεις, ουλή κερατοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, κίνδυνος ανάπτυξης γλαυκώματος, άλλες παθήσεις βυθού, οπτικού νεύρου. Υπάρχει αντένδειξη στις έγκυες γυναίκες και στη γαλουχία. 

Υπάρχει κάποια λύση αν εμπίπτω σε κάποια από τις άνωθεν κατηγορίες ;

Υπάρχουν λύσεις. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες περιπτώσεις:

  • Σε άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε laser υπάρχει η δυνατότητα της επέμβασης με ένθεση ειδικών φακικών ενδοφακών 
  • Αν υπάρχει καταρράκτης ή σημαντική υπερμετρωπία σε ηλικιωμένο ασθενή, υπάρχει η επιλογή αφαίρεσης του φυσικού φακού και ένθεσης ενδοφακού μόνιμου (μονοεστιακού, αυξημένου εύρους εστίασης EDOF ή πολυεστιακού) με συνοδό αποκατάσταση της διαθλαστικής ανωμαλίας και της πρεσβυωπίας. 

Τι πρέπει να θυμάστε:

  • Το κόστος για laser μυωπίας στην Ελλάδα είναι πολύ λογικό, υποπολλαπλάσιο του κόστους για συνεχή αλλαγή σε γυαλιά και ειδικούς φακούς επαφής.  
  • Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι πάντα εξατομικευμένη με γνώμονα το «Ωφελέειν, μή βλάπτειν» και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε laser μυωπίας αναφέρουν  «το καλύτερο δώρο στον εαυτό μας…»
  • Η ικανοποίηση στα laser είναι μεγάλη με βάση τη σωστή επιλογή του υποψηφίου, την εξατομικευμένη τεχνική, την κατανόηση των αναγκών και δυνατοτήτων, την ενημέρωση και συναίνεση.
  • Η Διαθλαστική Χειρουργική είναι ασφαλής και αποτελεσματική.