Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκώς είναι ο λεπτός ιστός που βρίσκεται πάνω από το λευκό μέρος του ματιού στο εσωτερικό του βλεφάρου.

Αίτια

Η επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε διάφορες αιτίες, μεταξύ των οποίων είναι οι ιοί, βακτήρια (όπως γονόρροια ή χλαμύδια), αιτίες ερεθισμού όπως σαμπουάν, βρωμιά, καπνός, χλώριο πισίνας, αλλεργίες. Επίσης, όταν προκαλείται από ορισμένα βακτήρια και ιούς μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ερυθρότητα στο λευκό του ματιού ή εσωτερικού του βλεφάρου
  • αυξημένη ποσότητα δακρύων
  • παχιά κίτρινη απαλλαγή που δημιουργεί κρούστα πάνω από τις βλεφαρίδες, ειδικά μετά τον ύπνο
  • πράσινο ή λευκό έκκριμα από το μάτι
  • φαγούρα
  • κάψιμο
  • θολή όραση
  • αυξημένη ευαισθησία στο φως

Εξέταση

Ο οφθαλμίατρός θα πραγματοποιήσει μια εξέταση των ματιών και θα χρησιμοποιήσει μια μπατονέτα για να λάβει ένα δείγμα του υγρού από το βλέφαρο προς ανάλυση σε ένα εργαστήριο. Βακτήρια ή ιοί που μπορεί να έχουν προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, μπορούν μετά να ταυτοποιηθούν και η κατάλληλη θεραπεία να συνταγογραφηθεί.

Θεραπεία

Η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας εξαρτάται από την αιτία.

Βακτήρια: αν η πάθηση προκαλείται από βακτήρια, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων, αλοιφών, ή χαπιών. Οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν στο εσωτερικό του βλεφάρου 3-4 φορές την ημέρα για πέντε έως επτά ημέρες. Η μόλυνση θα πρέπει να βελτιωθεί μέσα σε μια εβδομάδα. Η λήψη φαρμάκων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρούν.

Ιοί: η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Αποφύγετε την επαφή με τους άλλους και πλένετε τα χέρια σας συχνά. Αν φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να τους πετάξετε και να φοράτε γυαλιά. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε το μακιγιάζ. Εάν αναπτύξετε θολή όραση, δείτε αμέσως το γιατρό γιατί μερικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν ουλές του κερατοειδούς.

Ερεθισμός: χρησιμοποιείτε νερό για να ξεπλύνετε την ουσία που σας ερέθισε. Τα μάτια σας θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ώρες. Εάν η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από όξινα ή αλκαλικά υλικά όπως χλωρίνη, ξεπλύνετε αμέσως τα μάτια με άφθονο νερό και καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Αλλεργίες: η αλλεργία που σχετίζεται με επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να βελτιωθεί τη στιγμή που η αλλεργία αντιμετωπίζεται και το αλλεργιογόνο απομακρυνθεί. Δείτε το γιατρό σας αν έχετε επιπεφυκίτιδα που σχετίζεται με αλλεργία.