Τι είναι ο Κερατόκωνος;

Ο κερατόκωνος είναι μια μη φλεγμονώδης οφθαλμική πάθηση στην οποία ο τυπικά στρογγυλός-θολωτός κερατοειδής λεπταίνει προοδευτικά και εξασθενεί, προκαλώντας την ανάπτυξη κωνικής διόγκωσης με αποτέλεσμα οπτική ανωμαλία του κερατοειδούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική οπτική αναπηρία.

Συμπτώματα 

Ο κερατόκωνος συνήθως εμφανίζεται αρχικά σε άτομα που είναι στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της τρίτης δεκαετίας  και μπορεί να προοδεύσουν για 10-20 χρόνια , στη συνέχεια να επιβραδύνει ή να σταθεροποιηθεί. Κάθε μάτι μπορεί να επηρεαστεί διαφορετικά. Στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν:

 • Ελαφρά θόλωση της όρασης.
 • Παραμόρφωση της όρασης.
 • Αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Ο κερατοειδής είναι υπεύθυνος για την εστίαση του μεγαλύτερου μέρους του φωτός που έρχεται στο μάτι. Επομένως, ανωμαλίες του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο βλέπει τον κόσμο, καθιστώντας δύσκολες απλές εργασίες (π.χ. οδήγηση αυτοκινήτου ή την ανάγνωση)

Κερατόκωνος:

 • Μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια όρασης και
 • Μπορεί να οδηγήσει σε μεταμόσχευση κερατοειδούς σε σοβαρές περιπτώσεις

Τι είναι το «Cross-Linking» (C3R/CXL διασταυρούμενη σύνδεση του κερατοειδούς);

Το Cross-linking είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που συνδυάζει τη χρήση του φωτός UV-A και των οφθαλμικών σταγόνων ριβοφλαβίνης για να προσθέσει ακαμψία στους κερατοειδείς που έχουν εξασθενήσει λόγω ασθένειας ή διαθλαστικής χειρουργικής. Eίναι  το πρότυπο θεραπείας σε όλο τον κόσμο για τον κερατόκωνο και την εκτασία του κερατοειδούς μετά από διαθλαστική χειρουργική.

 • Δημιουργεί νέους δεσμούς κολλαγόνου στον κερατοειδή, προκαλώντας έλεγχο της κυρτότητας του κερτοειδούς
 • Έχει ως αποτέλεσμα τη βράχυνση & πάχυνση των ινιδίων κολλαγόνου κερατοειδούς.
 • Οδηγεί σε σκλήρυνση του κερατοειδούς και σε σταθεροποίηση προς αποφυγή της  εξέλιξης του κερατόκωνου

Ριβοφλαβίνη

Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β 12) είναι σημαντική για την ανάπτυξη του σώματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από υδατάνθρακες. Οι πηγές τροφής  περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άπαχα κρέατα, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Τα ψωμιά και τα δημητριακά συχνά εμπλουτίζονται με ριβοφλαβίνη.

Υπό τις συνθήκες που χρησιμοποιούνται για τη διασταύρωση κολλαγόνου κερατοειδούς, η 5′-φωσφορική ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β2, λειτουργεί ως φωτοενισχυτής που επιτρέπει την αντίδραση διασταύρωσης.

Υπεριώδες Α (UV-A)

Η UVA είναι ένας από τους τρεις τύπους αόρατων ακτίνων φωτός που εκπέμπονται από τον ήλιο (μαζί με την υπεριώδη Β και την υπεριώδη Γ) και είναι η πιο αδύναμη από τις τρεις.

Εφαρμόζεται μια πηγή υπεριώδους φωτός για να ακτινοβολήσει τον κερατοειδή χιτώνα αφού έχει εμποτιστεί με το φωτοενισχυτικό διάλυμα ριβοφλαβίνης.

Αυτή η διαδικασία διασύνδεσης σκληραίνει τον κερατοειδή χιτώνα αυξάνοντας τον αριθμό των μοριακών δεσμών ή διασυνδέσεων στο κολλαγόνο.

Πως ακριβώς πραγματοποιείται η τεχνική corneal cross linking;

Η θεραπεία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (με σταγόνες αναισθητικού πάνω στον κερατοκωνικό κερατοειδή).

 • αφαιρείται (ή μη) μερικώς το επιθήλιο κερατοειδούς (και  ενσταλάζονται σταγόνες βιταμίνης Β12
 • έπειτα ο οφθαλμός ακτινοβολείται με υπεριώδη UV-A, κατά τη διάρκεια των οποίων εξακολουθεί η ενστάλαξη ριβοφλαβίνης Β12
 • συνήθως στο τέλος τοποθετείται αντιβιοτική αλοιφή ή σταγόνες καθώς και ένας προστατευτικός φακός επαφής, ώστε να αποφευχθεί τραυματισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως ο κερατοειδής

Αποτελέσματα

Είναι η μοναδική θεραπεία  με εξαιρετικά υψηλή επιτυχία .

Στοχεύει στο πραγματικό αίτιο του κερατόκωνου,  ώστε να σταματήσει η προοδευτική λέπτυνση  του κερατοειδούς .

Έτσι  προλαμβάνεται στο μέγιστο η πιθανότητα η μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική).

Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν γυαλιά ή φακούς επαφής

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει θεραπεία και χρήση excimer laser

Που εφαρμόζεται το Cross-Linking ?

Σε ασθενείς ηλικίας άνω των 14 ετών που έχουν διαγνωστεί με προοδευτικό κερατόκωνο ή έχουν κερατοειδική εκτασία μετά από διαθλαστική επέμβαση.