Στρατιωτικές Σχολές

Στις  σχολές Ευελπίδων (Όπλων, Σωμάτων), Ικάρων (Τμήμα Μηχανικών), Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας, Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς, Αξιωματικών Σωμάτων, Αξιωματικών Νοσηλευτικής, η οπτική οξύτητα σε κάθε οφθαλμό πρέπει να είναι 10/10 είτε με διόρθωση είτε χωρίς. Σε περίπτωση που υφίσταται διαθλαστική ανωμαλία, τότε δεν πρέπει να υπερβαίνει τις +/- 6 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο.

Στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί), Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, η οπτική οξύτητα σε κάθε οφθαλμό, χωρίς διόρθωση, πρέπει να είναι 1/10, ενώ με διόρθωση 10/10. Εφόσον, υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει το -2.50sph, υπερμετρωπία το +3.00sph και αστιγματισμός το +/- 2 διοπτρίες. Οι υποψήφιοι των Σχολών του Ναυτικού δεν πρέπει να έχουν υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση με ακτινωτή κερατοτομή.

Στη σχολή Ικάρων, στο τμήμα Ιπταμένων, η οπτική οξύτητα σε κάθε οφθαλμό, χωρίς διόρθωση, τόσο για μακριά όσο και για κοντά, δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10/10. Εφόσον, υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει τις 0.25 διόπτρες, υπερμετρωπία τις 1.75 διόπτρες και αστιγματισμό τις 0.75 διοπτρίες σε κάθε μεσημβρινό. Ακόμη, αν παρατηρείται εσωφορία, τότε να μην είναι μεγαλύτερη από 10 διόπτρες, εξωφορία μέχρι 5 διοπτρίες, υπερφορία μέχρι 1 διόπτρα και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70cm. Όλοι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν υποβληθεί σε οποιαδήποτε διαθλαστική επέμβαση.

Στις Σχολές Ελληνικής Αστυνομίας (Αξιωματικών και Αστυφυλάκων), η οπτική οξύτητα σε κάθε οφθαλμό πρέπει να είναι 10/10 είτε με διόρθωση είτε χωρίς. Σε περίπτωση που υφίσταται διαθλαστική ανωμαλία, τότε δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4,5 διοπτρίες σε σφαιρικό ισοδύναμο και ο αστιγματισμός τις 5 διοπτρίες.