Dr Γιούλα Μπάρλα FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
M.D. Πτυχιούχος ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
F.E.B.O. Διπλωματούχος Fellow Ευρωπα’ι’κού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας
Εξειδικευθείσα σε Καταρράκτη & στα LASER Μυωπίας Διαθλαστικής Χειρουργικής
Μετεκπαιδευθείσα σε γλαύκωμα & παθολογία αμφιβληστροειδούς.
Επέμβαση καταρράκτη & Eνδοφακοί για αντιμετώπιση και των διαθλαστικών παθήσεων & της πρεσβυωπίας
Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φυσικού φακού του οφθαλμού που προκαλεί σταδιακή ελάττωση της όρασης.
Το συνηθέστερο αίτιο είναι η ηλικία συνήθως μετά τα 55-60 έτη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα από τα 50 έτη. Το 70% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω, έχει καταρράκτη που χρήζει επέμβασης. Άλλα αίτια είναι φλεγμονές οφθαλμού (ιριδοκυκλιτιδες), γενετικά & μεταβολικά νοσήματα (σακχ. διαβήτης), γλαύκωμα, υψηλή μυωπία, η λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη), προηγηθέντα τραύμα ή άλλη επέμβαση οφθαλμού, το κάπνισμα, η υπεριώδη ακτινοβολία κ.α. Συνήθως, αναπτύσσεται και στα δύο μάτια, αλλά όχι ταυτόχρονα στον ίδιο βαθμό.
Κατά την μικροχειρουργική επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία γίνεται αφαίρεση του θολωμένου φακού με θρυμματισμό με υπερήχους ή/και αναρρόφηση , και αντικατάσταση με τεχνητό ενδοφακό που μένει μόνιμα στο μάτι. Υπάρχει δυνατότητα χρήσης Fempto-second Laser σε κάποια στάδια της επέμβασης.
Η εμπειρία του χειρουργού και ο γρήγορος χρόνος της φακοθρυψίας, την καθιστούν κυρίαρχη γρήγορη ασφαλή και πολύ αποτελεσματική τεχνική επέμβασης του καταρράκτη.
Τα Συμπτώματα του καταρράκτη
Συνήθως είναι θάμβος, σταδιακή μείωση όρασης -ποσοτικής και ποιοτικής- με μειωμένη αντίληψη χρωμάτων. Ενδέχεται να κάνει και διπλωπία (μονόφθαλμη).
Ο καταρράκτης δεν έχει πόνο.
Η θεραπεία του είναι μόνο χειρουργική.
Αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα που γίνεται με μεγάλη ασφάλεια και τοπική αναισθησία. Είναι εξαιρετικά επιτυχημένη επέμβαση, με μέσο όρο ποσοστό επιτυχίας 99% (οι κερατικές τομές είναι μικρότερες από 2.5mm,η επέμβαση είναι χωρίς ράμματα με ελάχιστη πιθανότητα σοβαρής μετεγχειρητικής φλεγμονής μικρότερη από 1/1.000).
Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από την μέγιστη οπτική οξύτητα του ασθενούς, τις υποκειμενικές ενοχλήσεις του στην καθημερινότητα του (οδήγηση, τηλεόραση ,διάβασμα) και τις συνοδές παθήσεις. Δεν επιλέγουμε να ωριμάσει πολύ ο καταρράκτης.
Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, τα σύγχρονα μηχανήματα επέμβασης καταρράκτη και τους ειδικούς premium ενδοφακούς είναι εφικτή η ταυτόχρονη θεραπεία μυωπίας (ή υπερμετρωπίας), πρεσβυωπίας και αστιγματισμού.
Πριν την επέμβαση ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τον οφθαλμό και θα εκτιμήσει εξατομικευμένα την κατάλληλη επιλογή ενδοφακού για κάθε ασθενή με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Ποιοι οι τύποι των ενδοφακών
Οι Μονοεστιακοί ενδοφακοί αντιμετωπίζουν τη συνυπάρχουσα μυωπία ή υπερμετρωπία ώστε να βλέπει ο ασθενής πολύ καλά σε συγκεκριμένη απόσταση που επιθυμεί ,συνήθως μακριά. Αν επιλεγεί αυτός ο τύπος ενδοφακού στο πρώτο μάτι και εφόσον ο ασθενής επιθυμεί διόρθωση και της πρεσβυωπίας, τότε επιλέγεται η τεχνική Μonovision, οπότε γίνεται ένθεση ενδοφακού στο ένα μάτι για πολύ καλή μακρινή όραση ,ενώ στον έτερο οφθαλμό γίνεται ένθεση ενδοφακού για καλή κοντινή όραση.
Οι Τορικοί ενδοφακοί διορθώνουν όχι μόνο την μυωπία ή την υπερμετρωπία αλλά και τον αστιγματισμό. ΄Εχουν σαφή ένδειξη για αστιγματισμό μεγαλύτερο από 1.5 βαθμό, ενώ μικρότερος αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί με
κατάλληλες κερατοτομές κατά την επέμβαση του καταρράκτη. Είναι πολύ επιθυμητοί ,επιλέξιμοι ενδοφακοί επί παρουσίας σημαντικού αστιγματισμού.
Οι ενδοφακοί για Πρεσβυωπία μπορούν να χωριστούν σε τρείς ευρείες κατηγορίες:
1. Πολυεστιακοί -Τριπλοεστιακοί
2. Πολυεστιακοί εκτεταμένου βάθους εστίασης (EDOF IOLS) και
3. Προσαρμοστικοί ενδοφακοί (εντός περιφακίου ή στο sulcus)
Οι ενδοφακοί EDOF (extended range of vision) είναι μία νέα τεχνολογία στην θεραπεία της πρεσβυωπίας. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που ζητούν
ανεξάρτητη όραση κοντά, ενδιάμεσα και μακριά.
Η βασική αρχή αυτών είναι η δημιουργία επιμήκους εστιακού σημείου προς ενίσχυση του βάθους εστίασης, αντίθετα με τους μονοεστιακούς ενδοφακούς στους οποίους ο φακός εστιάζει σε ένα εστιακό σημείο ή με τους πολυεστιακούς όπου ο ενδοφακός εστιάζει σε δύο ή τρία διακριτά σημεία.
H ικανοποίηση του ασθενούς είναι συνάρτηση της μέγιστης οπτικής οξύτητας του εκτεταμένου εύρου πεδίου όρασης και της ελαχιστοποίησης των όποιων δυσφωτοψιών/ ενοχλήσεων.
Η επιλογή του ενδοφακού θα γίνει με βάση τις καθημερινές ανάγκες του ατόμου, το μέγεθος του αστιγματισμού ,την ανάγκη νυχτερινής οδήγησης και τις συνοδές παθήσεις και των δύο οφθαλμών.
Ο ειδικός Οφθαλμίατρος θα αντιληφθεί τις πραγματικές σας ανάγκες βοηθώντας στην επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες σας.
Τα μάτια μας αξίζουν το καλύτερο!
Ιατρείο: Θησέως 2, Μαρούσι
Τ: 210 8055260 K: 6945 904252
[email protected] www.barla.gr
“Υπαπαντή” οφθαλ/κή κλινική Σόλωνος 129, Αθήνα