Dr Γιούλα Μπάρλα, FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η Διαθλαστική Χειρουργική στη θεραπεία της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού & πρεσβυωπίας.

Η μυωπία είναι μία πολύ σημαντική διαδεδομένη πάθηση, με πολύ αυξανόμενα πλέον ποσοστά στην κοινότητα. Έχει σαφώς πολυπαραγοντική αιτιολογία. Μελέτες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που αφιερώνουν πολύ χρόνο στις κοντινές δραστηριότητες (tablet-H/Y-μελέτη) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μυωπία από τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο στο εξωτερικό περιβάλλον. Στη μυωπία υπάρχει μεγάλη διαθλαστική ισχύς του οφθαλμού(λόγω μεγάλης κυρτότητας κερατοειδούς/αυξημένης διαθλαστικής δύναμης φακού) ή εξαιτίας αυξημένου προσθιοπίσθιου άξονα του ματιού. Στη μυωπία το άτομο βλέπει θολά μακριά αλλά καλά κοντά. Σε πολύ μεγάλη μυωπία όμως, το άτομο είναι ανίκανο να δει ακόμη και τα βασικά αντικείμενα δίπλα του. Ο κίνδυνος από τη καθημερινή χρήση φακών επαφής είναι μεγαλύτερος από την εφαρμογή Laser, για ένα μάτι που έχει τις σωστές προυποθέσεις.

Το Laser μυωπίας συστήνεται κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος της ηλικίας, η δε διάθλαση πρέπει να είναι σταθερή τουλάχιστον δύο χρόνια.

Με τα Laser Διαθλαστικής χειρουργικής μπορούμε να διορθώσουμε:
– έως 10-11 βαθμούς μυωπίας
– έως 5-6 βαθμούς υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού

καθώς και να βελτιώσουμε ή θεραπεύσουμε την πρεσβυωπία

Ποιες οι κύριες τεχνικές στα Laser Διαθλαστικής Χειρουργικής:

  • PRK: Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή
    Αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς μηχανικά, χημικά ή με laser. Mε μηχανισμό παρακολούθησης εκτελείται η προκαθορισμένη φωτο-εκτομή τμήματος του κερατοειδούς με τοπικές σταγόνες αναισθησίας. Το laser διαρκεί λίγα δευτερολέπτα, η όλη διαδικασία ελάχιστα λεπτά.Στο τέλος, τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής μέχρι την επούλωση του επιθηλίου. Με το διεπιθηλιακό Τrans-PRK η όλη διαδικασία γίνεται ως “no touch” laser (laser χωρίς καθόλου επαφή)
  • Fempto- LASIK: Ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser (laser in situ)
    Με τη βοήθεια ενός laser υπερύθρου Femtosecond laser δημιουργείται ένα κρημνός στον κερατοειδή. O χειρουργός τoν ανασηκώνει, εφαρμόζεi το excimer laser, που “σμιλεύει” εξαχνώνοντας λίγο ιστό. Ο κρημνός επαναφέρεται στην αρχική θέση. Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, μόνο με αναισθητικές σταγόνες. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό σε κάθε μάτι, χωρίς ράμματα, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Η όλη διαδικασία είναι περί τα 10-15 λεπτά και για τα δυο μάτια. Η ασφάλεια του οφθαλμού, οι εξατομικευμένες ανάγκες καθορίζουν ή μη, την επέμβαση και τον τύπο αυτής. Το Fempto-LASIK έχει άμεση αποκατάσταση της όρασης και μηδενικές ενοχλήσεις μετά την επέμβαση. Η PRK είναι χειρουργική τεχνική, ελάχιστα επεμβατική, εξαιρετικά ασφαλής, πιο ασφαλής από τη χρήση φακών επαφής, ενώ επιπλέον στην trans-PRK εφαρμόζεται laser «χωρίς επαφή». Η ξηροφθαλμία είναι στατιστικά μικρότερη.

Ποιές οι προεγχειρητικές εξετάσεις;

Γίνεται έλεγχος στη σχισμοειδή λυχνία, ακριβής διαθλαστικός έλεγχος, έλεγχος ξηροφθαλμίας, κυρίαρχου οφθαλμού, έλεγχος παχυμετρία κερατοειδούς, τοπογραφία τύπου pentagam, βυθοσκόπηση κ.α.

Λίγοι δε θα μπορέσουν να κάνουν Διαθλαστικό Laser:
Άτομα με κερατόκωνο, πολύ σοβαρή ξηροφθαλμία, πολύ λεπτό κερατοειδό, ενεργή λοίμωξη, αυξανόμενη μυωπία, καταρράκτη.Σχετικές αντενδείξεις: ιστορικό ερπητικής κερατίτιδας, ουλή κερατοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσο, τάση για γλαύκωμα, προηγούμενες οφθαλμικές επεμβάσεις, εγκυμοσύνη, γαλουχία.

Στη πολύ μεγάλη μυωπία αν δεν μπορεί να γίνει laser , υπάρχει η επιλογή της αντιμετώπισης με τη χειρουργική ένθεση φακικού ενδοφακού.

Ποιες είναι οι επιλογές στην πρεσβυωπία;

  • “Μonovision”: το ένα μάτι διορθώνεται με laser για καλή μακρινή όραση, ενώ στο άλλο μια μικρή μυωπία βοηθά την κοντινή όραση.
  • Laser πρεσβυωπίας
  • Ένθεση ειδικών premium ενδοφακών (EDOF /πολυεστιακοί ενδοφακοί) κατά την επέμβαση του καταρράκτη.

Με σωστή επιλογή του ατόμου, με γνώμονα την ασφάλεια του οφθαλμού, με ενημέρωση όλων των παραμέτρων, με συγκατάθεση, επιτυγχάνεται η καλύτερη εξατομικευμένη θεραπεία με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το laser μυωπίας αποτελεί μόνιμη και ασφαλής λύση ,οι δε ασθενείς είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99%! Eξαιρετικά αποτελέσματα και στα laser υπερμετρωπίας & αστιγματισμού.
Η επέμβαση laser αναφέρεται από τους ασθενείς ως το καλύτερο δώρο στον εαυτό τους. Επιτυγχάνεται ευκρινής όραση χωρίς γυαλιά, χωρίς φακούς επαφής. Οι επεμβάσεις Διαθλαστικής χειρουργικής είναι από τις πιο ασφαλείς, πετυχημένες και αποτελεσματικές επεμβάσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Dr Γιούλα Μπάρλα (Παναγούλα) FEBO
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Επιστημονική Διευθύντρια “MEDICAL EYE CARE”
Θησέως 2, Μαρούσι ΤΚ 151 24 Αθήνα
Τ: 210 8055260 K: 6945 904252
[email protected]     www.barla.gr