Είναι σημαντική η πρόληψη με σκοπό την καλλιέργεια προς επίτευξη της μέγιστης οπτικής αντίληψης & οξύτητας. Η ΟΡΑΣΗ, η ανώτερη αυτή αίσθηση αναπτύσσεται και μετά την γέννηση μέχρι την ηλικία των 7-8 χρόνων.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Η συσχέτιση όρασης και μάθησης είναι πολύ ισχυρή. Είναι γνωστό ότι η σχολική γνώση κατά κύριο λόγο παρουσιάζεται με οπτικό τρόπο. Ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας και περί το 10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας πάσχουν από οφθαλμολογικά προβλήματα.

Τα παιδιά συχνά δεν παραπονιούνται για την όρασή τους, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν βλέπουν καλά. Οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να πηγαίνουν για προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο τα παιδιά τους από την ηλικία των 3-4 ετών με την προτροπή συχνά και του παιδιάτρου.

Ύποπτα συμπτώματα : πονοκέφαλος, πόνος των ματιών, τρίψιμο των ματιών, θολή όραση, διάβασμα με το βιβλίο πολύ κοντά, «αλλήθωρα» μάτια, κλείσιμο ενός ματιού, κοίταγμα από το πλάι στο διάβασμα, το παιδί χάνει λέξεις ή παραλείπει προτάσεις, διαβάζει πολύ αργά ή μπερδεύει παρόμοιες λέξεις, επίμονη αντιστροφή γραμμάτων ή λέξεων, έχει δυσκολίες στο να θυμηθεί λέξεις, να αναγνωρίσει ή να αναπαράγει σχήματα, έχει διάσπαση της προσοχής … ένα από αυτά ή κάποια από αυτά, είναι ενδεικτικά συμπτώματα για άμεση οφθαλμολογική εξέταση. Σε αποκλεισμό οφθαλμολογικής νόσου ενδέχεται να χρειασθεί και εξέταση από άλλον ειδικό επιστήμονα ιατρό .

Πολύ καλή η συνεργασία με τους υπευθύνους και εργαζομένους του δήμου αλλά και τον οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού», για την επιτυχή οργάνωση και ολοκλήρωση της προληπτικής αυτής δράσης στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αμαρουσίου.